Spartips för elanvändning


Här har vi samlat en rad enkla tips på hur du sänker dina energikostnader – små och enkla tips som kan ha stor inverkan på dina kostnader.


Uppvärmning
Ungefär 60 % av energianvändningen i hemmet går åt till uppvärmning. Det är viktigt att se över vilken typ av uppvärmning som passar huset bäst och att försöka minimera värmeförlusterna genom tak, golv, väggar, fönster och dörrar.

Golvvärme kostar ungefär 33 öre/kvadratmeter och dygn. Om du har 5 kvadratmeter med golvvärme och stänger av golvvärmen under juni, juli och augusti sparar du 152 kr.

Belysning
En LED-lampa använder bara 20 % av den el en vanlig glödlampa behöver. Har du LED-lampor hemma ska du inte använda timer. Den drar nämligen mer el än vad lampan gör. Att ha en 7 Watt-lampa tänd 6 timmar/dygn i ett år kostar 23 kr.

Kyl och frys
Vitvarors energieffektivitet skiljer sig åt. Därför är det viktigt att se över det när du behöver köpa nya. Elkostnaden för en ny kyl är ca 1,18 kr/dygn och en ny frys är ca 1,34 kr/dygn. En ny kyl eller frys behöver ca 80 % mindre el än en 15 år gammal.  

Dusch
Elkostnaden för att duscha i 10 minuter är drygt 6 kr. Genom att korta ner din dagliga duschtid med fem minuter kan du spara upp till 1100 kr/år.

Disk
Att diska i diskmaskin istället för under rinnande vatten sparar både energi och vatten. Elkostnaden för en disk i diskmaskin är ca 1, 50 kr.

Tvätt
I genomsnitt tvättar vi 200 gånger per år. En 60-graderstvätt kostar ca 1,50 kronor i elkostnad. Kör du istället tvätten på 40 grader halveras energimängden –och därmed kostnaden. Du sparar då 150 kr/år. 

Elkostnaden för att torka tvätt i tumlare är ca 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr/torkning. Om du istället lufttorkar de 200 tvättarna/år sparar du 1800 kr/år.

Mediautrustning
De flesta elektronikprylar har blivit energieffektivare med åren. Dock inte de senaste spelkonsollerna. Att låta en PS4 stå i standby-läge kostar ca 85 kr/år, ett XBox One hela 150 kronor.


Anpassa dina avtal
Kanske har du gjort förändringar i din fastighet. En gammal bastu har kanske blivit förråd eller elradiatorerna har bytts mot fjärrvärme. Kan du minska sin huvudsäkring så påverkar det dina elkostnader.