Din faktura och betalning

På denna sida förklarar vi de viktigaste delarna på din faktura och vilka olika alternativ du kan använda för att betala fakturor från Alvesta Energi. Logga in på Mina sidor om du vill kontrollera dina fakturor.

Din faktura från Alvesta Energi kan se lite olika ut beroende på var du bor och vilka tjänster du använder.

Din faktura

Din faktura från oss kan se lite olika ut beroende på var du bor och vilka tjänster du använder. Nedan förklarar vi de olika delarna som kan ingå på din faktura från Alvesta Energi.

Elnät

Om du bor i Alvesta Energis elnätsområde så fakturerar vi dig för din användning av elnätet. Fakturerat belopp består av:

 • En fast årsavgift som vi delar upp och fakturerar per månad. Den fasta avgiften baseras på vilken huvudsäkring du har.
 • En rörlig avgift som baseras på hur mycket el vi överför till dig via vårt nät. Mängden el fjärravläser vi automatiskt från din elmätare varje månad.
 • En elskatt som baseras på hur mycket el vi överför till dig och av Skatteverket fastslagen skattesats.
arrow_forward Läs mer om våra elnätspriser

Beskrivning faktura elnät

 1. Din beräkande årsförbrukning i kWh.
 2. Säkringsstorleken på din anläggning. Den fasta nätavgiften baseras på säkringsstorlek.
 3. Din elförbrukning under aktuell period.
 4. Den fasta nätavgiften för aktuell period.
 5. Den rörliga överföringsavgiften för aktuell period.
 6. Energiskatten för aktuell period.

Fjärrvärme

Alvesta Energi fakturerar dig som är fjärrvärmekund hos oss. Fakturerat belopp består av:

 • En fast årsavgift som vi delar upp och fakturerar per månad. Den fasta avgiften baseras på årsförbrukning och vilken sorts fastighet, villa/småhus eller flerbostadshus/fastighet, fjärrvärmen är ansluten till.
 • En rörlig avgift som baseras på avläst temperaturskillnad och flöde för inkommande vatten till din fastighet jämfört med utgående. Detta fjärravläser vi automatiskt från din mätare varje månad.

Notera: Den rörliga avgiften baseras på normala förhållanden beträffande drift, temperatur och bränslepriser. Därför ses de rörliga priserna över en gång per år för att stämma så väl överens med rådande förhållanden som möjligt. Eventuella justeringar på priset görs då den 1 juli och gäller 12 månader framåt i tiden.

arrow_forward Läs mer om våra fjärrvärmepriser

Beskrivning faktura fjärrvärme

 1. Din beräkande årsförbrukning i MWh.
 2. Din fjärrvärmeförbrukning under aktuell period.
 3. Den fasta fjärrvärmeavgiften nätavgiften för aktuell period.
 4. Den rörliga fjärrvärmeavgiften för aktuell period.
 5. Uppmätt flöde under aktuell period.

Betalningssätt

Som kund hos oss på Alvesta Energi kan du välja mellan olika betalningslösningar. Här berättar vi mer om våra olika alternativ.

Pappersfaktura

Om du inte gör något val av autogiro eller elektronisk faktura så får du hem en faktura på papper med posten varje månad.

Autogiro

Med autogiro genomförs betalningen automatiskt på förfallodagen och du slipper därmed hålla reda på inbetalningsdatum och avier. Du får varje månad en specifikation över dina kostnader på posten i god tid innan pengarna dras från ditt bankkonto. Du kan anmäla autogiro via din internetbank eller genom en blankett från oss.

Kivra – få din faktura elektroniskt i din digitala brevlåda

Kivra är en helt kostnadsfri tjänst för säker digital post från företag och myndigheter. Genom att ansluta dig till Kivra får du din faktura från Alvesta Energi samt post från andra företag och myndigheter som du har en relation till direkt i din digitala brevlåda. Fakturan kan du sedan välja att betala med ett klick. Du får alltid en avisering om att du fått post i din digitala brevlåda via en e-postavisering från Kivra. För att använda tjänsten behöver du tillgång till internet och Mobilt BankID. Vi erbjuder för närvarande tjänsten enbart till privatpersoner.

Elektronisk faktura (e-faktura)

En elektronisk faktura är enklare och mer miljösmart är pappersfaktura. E-fakturan skickas direkt till din internetbank vid samma tidpunkt som du skulle fått din pappersfaktura. Där kan du sedan kontrollera och betala den. Både fakturan och specifikationen är tillgänglig elektroniskt och ingen pappersfaktura skickas.

Tänk på att du inte får någon notis om att en e-faktura har inkommit till din internetbank. Håll därför regelbundet koll på om du fått någon faktura. Om du skulle missa att betala din e-faktura skickar vi en påminnelse på posten, en betalningspåminnelse skickas aldrig elektroniskt. Du anmäler och avanmäler e-faktura på din internetbank. Om du byter bank måste du själv anmäla e-faktura från Alvesta Energi hos din nya bank.

Svefaktura

Vi har möjlighet att skicka Svefaktura till företag. För att kunna ta emot Svefaktuor måste ditt företag vara upplagt hos en elektronisk fakturaleverantör. För att ändra faktureringssätt till Svefaktura skickar du ett mail till vår kundtjänst med företagsnamn, elektronisk fakturaleverantör, organisationsnummer, GLN-nummer och kontaktuppgifter.